Kategoriat
Esteettömyys Yleiset

Toimiva ja esteetön asunto palvelee erilaisissa elämäntilanteissa

Oletko koskaan miettinyt, miten pärjäisit omassa asunnossasi erilaisissa elämäntilanteissa? Mitä jos väliaikaisesti käyttäisit kyynärsauvoja tai pyörätuolia? Tai mitä jos tarvitsisitkin liikkumisen apuvälinettä pysyvästi? Entä jos näkö heikkenisi, miten asuntosi tällöin palvelisi sinua parhaiten?

Asunnonmuutostöitä mietittäessä täytyy muistaa, että koti on ihmiselle tärkeä ja hyvin henkilökohtainen paikka. On kunnioitettava asukasta ja asukkaan mielipiteitä. Asunto ei ole pelkästään paikka, jossa nukutaan, peseydytään ja syödään, vaan se on ihmiselle paikka, jossa rentoudutaan, ladataan akkuja ja ihminen voi olla täysin oma itsensä. Koti on yleensä ihmiselle hyvin rakas paikka, jossa ihminen viettää suurimman osan ajastaan. Kodin tulee olla toimiva, turvallinen ja viihtyisä.

Kodin merkitys kasvaa mitä enemmän siellä viettää aikaa. Toiselle kodissa on tärkeää toimiva keittiö, jossa voi leipoa ja laittaa ruokaa. Jollekin toisella taas tärkeintä on sauna, jossa rentoutua tai parveke, jossa voi kasvattaa kasveja. Emme voi määritellä mikä toisen asunnossa on tärkeää, vaan jokainen määrittelee itse oman kotinsa merkityksen ja eri toimintojen tärkeyden.

Esteettömien asuntojen tarve kasvaa jatkuvasti

On arvioitu, että vuonna 2030 asuntokannasta esteettömiä asuntoja tulisi olla noin miljoona. Valitettavasti uudetkaan asunnot eivät ole riittävän esteettömiä ja vaikka olisivatkin niiden rakentaminen ei kata tulevaisuuden tarvetta. Väestö ikääntyy ja samalla ikääntyvien toivotaan asuvan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Asuntojen esteettömyyteen tulee kiinnittää huomiota ja vaikuttaa niin uusien kuin olemassa olevienkin asuntojen esteettömyyteen.

Lähtökohta kaikissa asunnoissa olisi esteettömyyden näkökulmasta jo hyvä, jos asunnossa ja etenkin eteisessä, keittiössä, kylpyhuoneessa sekä wc-tilassa on riittävästi tilaa liikkumisen apuvälineen kanssa toimimiseen sekä seinärakenteet kestävät erilaisten tukien kiinnittämisen. Myös saapuminen ja kulku ulkoalueilta sisälle asuntoon asti on tärkeää olla esteetön, jotta kaikilla asukkailla on mahdollisuus liikkua oman kodin ympäristössä.

Miten tarkastella asunnon esteettömyyttä?

Ensin on hyvä miettiä asunnon ympäristöä.  Arvioida onko palveluja lähellä ja miten niihin pääsee. Piha-alueen tulisi olla kulkuväylien osalta tasainen ja olisi hyvä miettiä myös, miten talvikunnossapito vaikuttaa liikkumiseen. Sisäänkäynnin tulisi olla valaistu ja mahdollisimman tasainen. Jos sisäänkäynnillä on portaat, tulisi arvioida, onko luiskan tai tasonostimen asentaminen tarvittaessa mahdollista. Lisäksi on hyvä huolehtia, että ovi on helppo avata ja sisäänkäynnissä ei ole kynnyksiä.  

Eteisen osalta tarkastellaan, onko riittävästi tilaa liikkumisen apuvälineen kanssa toimimiseen sekä mahdolliselle istuimelle, jotta kenkien pukeminen ja riisuminen olisi helpompaa. Lisäksi tulee huomioida vaatteiden säilytystilat niin, että niihin ylettää jokainen asukas ja että niitä on tarpeeksi. Esteettömässä keittiössä on riittävästi tilaa liikkumisen apuvälineen kanssa toimimiseen, kalusteratkaisut on mietitty mahdollisimman toimiviksi ja sijoitettu oikein. Säädettävät kalusteet mahdollistavat useamman ihmisen toimimisen ja helpottaa tavaroihin ylettämistä.  

Wc- ja kylpyhuonetiloissa tulisi olla riittävästi tilaa toimimiseen. Seinien tulisi kestää erilaisten tukien ja esimerkiksi suihkutuolin kiinnittämisen. Lattiamateriaalin tulisi olla märkänäkin luistamaton. Esteettömässä asunnossa on myös riittävän hyvä, häikäisemätön valaistus. Valaistuksen lisäksi tulee huomioida päivänvalon aiheuttama häikäisy ja mahdollisuus säätää sitä esimerkiksi sälekaihtimin.  

Kannattaa arvioida onko asunto ja ympäristö helposti muutettavissa esteettömiksi, jos ne eivät sitä jo ole. Onko mahdollista pienin muutoksin saada asunnosta toimiva erilaisiin elämäntilanteisiin vai tarvitaanko isompia muutostöitä.  

Mistä apua esteettömyyden arviointiin?

Tutustu Invalidiliiton asuntojen esteettömyydestä kertoviin sivuihin

Tai ota yhteyttä Invalidiliiton asiantuntijoihin 

Kirjoittaja:

Susanna Korkeakangas

Esteettömyysasiantuntija

Invalidiliitto, Esteettömyyskeskus ESKE

Kuvat: Esteettömyyskeskus ESKEn kuvapankki

Yksi vastaus aiheeseen “Toimiva ja esteetön asunto palvelee erilaisissa elämäntilanteissa”

Tämä esteettömien asuntojen tarve on tullut vastaan iäkkään isoäitini kanssa. Nyt liikkumisen huonontuessa olemme huomanneet, kuinka haastavaa onkaan omasta asunnosta kulkea mihinkään. Onneksi hissin modernisointi on vasta tehty ja siihen kulku onnistuu, mutta myös ulko-ovet tulisi uusia, jotta niitä ei tarvitsisi itse avata rollaattorin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *