Kategoriat
Omaishoito

Lyhytaikaishoidossa voidaan tukea omaishoitajaperheen arkea ja toimintakykyä

Kuva. Kuntouttavan lyhytaikaishoidon vakioitu toimintamalli.

STM:n antaman laatusuosituksen kärkeen on nostettu laadukkaiden ja vaikuttavien palvelujen kehittäminen ikäystävällisessä yhteiskunnassa. Laurean sosiaali- ja terveysalan johtamisen YAMK opiskelijat Kirsi Lehtonen-Pulli ja Katja Kangaslehto selvittivät Keusoten lyhytaikaishoidon nykytilaa, sekä omaishoitajien että henkilöstön näkökulmasta. Yhteistyössä kootun aineiston pohjalta kehitettiin ehdotus Keusoten kuntouttavan lyhytaikaishoidon vakioiduksi toimintamalliksi. Tutustu opinnäytetyöhön: Kuntouttavan lyhytaikaishoidon vakioitu toimintamalli omaishoidettavan toimintakyvyn tukemiseksi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä.

Tietoa, tukea ja toimenpiteitä

Suomessa oli vuonna 2021 yli 50 000 omaishoitajaa ja noin 51 600 omaishoidettavaa. Omaishoitajat kaipaavat tukea, neuvontaa sekä ohjausta sitoutuneessa ja arvokkaassa tehtävässään. Lyhytaikaishoito on monelle omaishoitajalle merkityksellinen tukipalvelu, joka mahdollistaa omasta terveydestä huolehtimiseen, levon ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen.

Omaishoitajat haluavat tietää miten toimintakykyä arvioidaan, seurataan ja tuetaan lyhytaikaishoidon jaksolla. Omaishoitajat osallistuvat mielellään lyhytaikaishoidon tavoitteiden ja kuntoutumissuunnitelman laatimiseen. Läheiset ovat usein parhaita asiantuntijoita kertomaan arjen toimintojen sujuvuudesta, mahdollisista haasteista ja kotona pärjäämisen tuen tarpeesta.

Vaikuttavat ja laadukkaat palvelut syntyvät yhteistyössä

Lyhytaikaishoidon henkilöstön kanssa yhteistyössä kehitetyn ja omaishoitajien arvokkaan näkökulman huomioiva kuntouttavan lyhytaikaishoidon vakioitu toimintamalli on kokonaisuudessaan visualisoitu yhteen kuvaan. 

Vakioidun toimintamallin johtotähtenä nähdään ikäihmisen toimintakykyinen ja merkityksellinen arki. Vakioidut toimintatavat ohjaavat henkilöstöä ikäihmisen toimintakykyä edistävän työtavan osalta lyhytaikaishoidon jaksoa ennen, sen aikana ja jakson jälkeen.

Ammattilaisten osaaminen korostuu ikäihmisen toimintakyvyn arvioinnissa ja etenkin siinä tapahtuvien muutosten seurannassa. Kuntouttavien toimintojen on oltava motivoivia, merkityksellisiä ja ikäihmisen omannäköiseen arkeen sopivia. Hyvä tiedonkulku lisää omaishoitajan ja hoidettavan ikäihmisen osallisuuden tunnetta lyhytaikaishoidon jakson suhteen. Viestintä vaikuttaa asiakaskokemukseen, sitouttaa yhteisiin tavoitteisiin ja varmistaa koko asiakasprosessin sujuvuuden.

Toimintamalli edellyttää jatkuvaa arviointia ja kehittämistä, jotta se säilyy aktiivisena, tukee palvelun tasalaatuisuutta ja palvelee mahdollisimman konkreettisesti arjessa. Kehitetty toimintamalli on sovellettavissa ja hyödynnettävissä laajemminkin vastaavanlaisissa palveluissa. 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen (ent.Keusote)  lyhytaikaishoidossa päästiin viemään toimintamalli käytäntöön alkuvuodesta 2023 vahvassa ja osallistavassa yhteistyöprojektissa henkilöstön kanssa. Toimintamallin käytäntöön vieminen onkin ehdottomasti tärkeää tehdä yhdessä henkilöstön kanssa  ja samalla varmistetaan vastuuhenkilöt toimenpiteille ja prosessin eri kohtiin.

KIRJOITTAJA:

Katja Kangaslehto

Fysioterapeutti YAMK

Gerontologis-Geriatrinen Fysioterapiayhdistys ry

katja.kangaslehto@gmail.com

www.linkedin.com/in/katja-kangaslehto

puh. +358 50 3695937

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *